בשנים האחרונות, זה מרגיש ששומעים בכל מקום את המילה מיינדפולנס או בעברית תקינה – קשיבות. בשיחה בין אנשים בעבודה, כתבה באינטרנט או בטלויזיה ואף ספרים ואפליקציות ספציפית לנושא זה. בינינו מי לא ניסתה לתרגל מיינדפולנס בתקופת הקורונה הנצחית.
בדרך כלל, אנשים מקשרים מיינדפולנס למדיטציה בה צריך לעצום עיניים. כך יוצא שרובם נרדמים או חסרי מנוחה ומחליטים שזה לא עבורם. אני פה להראות שזה לא חייב להיות ככה. אנו יכולים להשתמש במיינדפולנס למגוון רחב של תחומים בחיי היומיום כגון, חשיבה, אכילה ואפילו הורות.
לטובת מי שלא התנסתה או שרוצה להתנסות שוב, אפרט איך לתרגל מיינפולנס ב- 3 צעדים פשוטים. ולא, אף אחת מהן לא קשורה למדיטציה עם עיניים עצומות אז בלי תירוצים.
מיינדפולנס ואני
ההיכרות האישית שלי עם מיינדפולנס לא הגיעה בטבעיות אלא מתוך צורך קיומי באותו העת.
בגיל 39, החיים שלי התהפכו בצורה פתאומית, לאחר שאובחנתי בסרטן (רירית) הרחם. אתן רק יכולות לדמיין את המחשבות הרבות שעברו לי בראש. לרוב מחשבות רעות, חלקן טובות ורובן קשורות לאין סוף משימות לפני הניתוח.
המחשבות והמשימות העמיסו עלי באופן כזה, ששעות וימים שלמים נעלמו לי ואני מה רציתי? רק עוד קצת מהמצרך הנדיר הזה שנקרא – זמן. ואם ניתן לשלב בו גם קצת נוכחות בהווה אז בכלל מושלם.
תרגול מיינדפולנס הביא אותי למצב בו אני מודעת למחשבות הרעות שצצות במוחי ולאמונות השליליות שלי על עצמי, וכך הרבה יותר קל לי לבחון אותן ולשחרר מה שלא משרת אותי ומה שפשוט לא אני.
המיינדפולנס תרם להפגת לחץ עקב אבחון הסרטן וגם במחשבות החיוביות לגבי התוצאה הסופית.
מה זה מיינדפולנס?
בשנת 1979, ג'ון קבט-זין, הכיר לעולם טכניקה שעוזרת לאנשים בתחום ניהול כאבים, ומבוססת על הפחתת לחץ אצל המטופל. בהמשך, הקים קליניקה להפחתת לחץ, בית הספר לרפואה באוניברסיטת מסצ'וסטס. ובשנת 1995 יצא לאור ספרו הראשון בשם באשר תלכו, שם תהיו, בו הסברים איך להרגיש מודעות בחיי היומיום.
ההתנסות שלי עם מיינדפולנס הוכיחה שחשוב להגיע לתרגול עם ראש פתוח בכדי להתבונן בכל מה שקורה ללא שיפוטיות כלפיו או כלפי עצמך.
עוד אני ממליצה להגיע לתרגול עם חמלה עצמית וההבנה שכל מחשבה או אמונה שתקרה בדרכך בזמן התרגול ניתנת להפיכה – אנו אלה שמחליטים מה חקוק בסלע ומה ניתן למחוק עם טיפקס.
תועלות של מיינדפולנס
לתרגול מיינדפולנס תועלות רבות. אני אמנה כאן כמה מהן עבורך.
- מודעות – בזמן התרגול, אנו שומעים את המחשבות שלנו ומרגישים את הרגשות שלנו באופן עמוק יותר. אנו יכולים להרגיש בחוזקה כאב או אושר, פחדים, רצונות, וגם באיזה צורה אנו מדברים אל עצמנו.
- שחרור – לעיתים, אנשים הם בעלי אמונות מגבילות לגבי עצמם והם פועלים תחת רגשות נמוכים כגון, פחד או שנאה עצמית. תרגול מיינדפולנס עוזר לנו להכיר ולשחרר אמונות ורגשות שלא תורמים לנו לחיות את החיים היפים שאנו שואפים לחיות.
- אמפתיה – בניגוד להנחה הרווחת לא חייבים להיוולד עם אמפתיה. אמפתיה היא שריר שאפשר לאמן. תרגול מיינדפולנס מאפשר את אימון שריר האמפתיה על ידי הבנת האחר והרגשות שלו. לדעתי, אם נאמן את שריר האמפתיה ונאפשר לו להיות נוכח, נוכל למנוע הרבה סבל בעולם.
עכשיו הגענו ל – 3 דרכים בהן אתן יכולות להתנסות בתרגול מיינדפולנס. אני מתרגלת מיינדפולנס מספר שנים בדרכים הללו, אך ניתן לגוון ולהרחיב לכל תחום בו אתן רוצות לתרגל את השיטה.
3 דרכים פשוטות לתרגל מיינדפולנס
- הקשבה – כשאת בשיחה עם חברה או עם קבוצה של חברים, תהיי שם! כל כולך! אל תעברי בראש על רשימה של דברים שאת צריכה להספיק לעשות היום/מחר. אל תהיי ברשתות החברתיות או תשתמשי בכל מכשיר שיכול לפגוע בריכוז של בשיחה המנוהלת. הקשיבי לשיחה ונהלי דיאלוג קשוב.
- אכילה קשובה – בימינו, אנשים אוכלים בליווי הרבה מכשירים אלקטרונים שבעצם פוגעים באכילה שלהם. בין אם טלויזיה או טלפון נייד – הפגיעה קיימת. באכילה קשובה אנו מתרגלים נוכחות על ידי החושים שלנו, ראיית האוכל, הרחת האוכל וטעימת האוכל עצמו וזאת עם שילוב של הכרת תודה ולעיסה מספקת.
- משחק קשוב – זוכרת כילדה יכולת לשחק שעות על גבי שעות עם משחק כלשהו ופשוט ללכת לאיבוד במימד הזמן ומצד שני להרגיש הכי חיה? הדברים שסוחפים אותך הם בדרך כלל הדברים שאת אוהבת לעשות. פה אין לי רעיון שידבוק בכל אחת כי זה די אינדיבידואלי, זה יכול להיות בישול, אפייה, כתיבה, פאזלים, ציור, ריקוד ועוד אלפי רעיונות. תמצאי את הדבר שאת לא יכולה בלעדיו ותדבקי בו.
אלה ההצעות שלי לגבי תרגול מיינדפולנס, שהם במקרה פעולות שאנו עושים ביומיום מבלי להניד עפעף.
לסיכום, כשתתחילי לתרגל מיינדפולנס, זה יאפשר לך לחבר בין מוח-לגוף. כך שתוכלי באמת לחיות חיים שכיף לך לחיות כל רגע בהם.
אשמח לשמוע מה אהבת בפוסט וגם מהם הקשיים האישיים שלך בתחום המיינדפולנס.
מעוניינת לשמוע עוד על איך לתרגל מיינדפולנס בחייך על ידי עבודה איתי? כתבי לי בקישור הזה.